Gyakoribb pszichiátriai betegségek


Major depresszió


Kezdet: 30-as életévek közepe.

Az öröklött hajlam fontos szerepet játszik. Depressziós beteg rokonának 2-3-szor nagyobb a rizikója a betegség kialakulására.

Tünetek: Nyomott hangulat, ingerlékenység, érdeklődés, örömre való képesség csökken, minden eseménynek csak a negatív oldalát látja, fáradékonyság, csökkent aktivitás, csökkent koncentráció, figyelem, memória zavar, csökkent önbizalom, önértékelés, értéktelenség esetleg bűnösség érzés, jövőt illető pesszimizmus, étvágyzavar, alvászavar, öngyilkossági gondolatok, fájdalmak: fej, has, csökkent libido, csökkent orgazmus készség.

A depresszió nem hétköznapi értelemben használt szomorúság, levertség. Nem csak szubjektív tünetei vannak. Objektíven kimutatható, hogy a depressziós epizód alatt: nő a vérben a kortizol szint, az alvási EEG megváltozik, csökken a vérátáramlás az agy bizonyos részein.

Epizód időtartama: 6-13 hónap

Gyógyulást követően 1 éven belül 25% esik vissza, 10 éven belül 75% lesz ismét depressziós!

Speciális típus: Téli depresszió

Mindig télen jelentkezik

Tünetek: sok evés (főleg szénhidrát), hízás, sok alvás

Terápia: Fényterápia

Bipoláris zavar


Kezdet: Korai 20-as életévek.

Jelentős genetikai háttér: bipoláris beteg hozzátartozói 8-18-szor gyakrabban betegszenek meg ugyanebben a betegségben.

A betegségre a depressziós és a felhangolt (nagyon felhangolt időszak: mániás epizód, nem annyira felhangolt időszak: hypomániás epizód) időszakok váltakozása jellemző.

A felhangolt epizód tünetei: emelkedett hangulat, fokozott aktivitás, fokozott önértékelés, esetleg ingerlékenység, sok beszéd, sok szójáték, csökkent alvásidő, korai ébredés, fokozott szexuális késztetés, fáradhatatlanság, hiányzik a betegség belátás. Ebben az időszakban túl sok mindenbe kezd bele a illető, kalandos vállalkozásokba fog, mindennek örül, meggondolatlanul költi a pénzt, gyakori ebben az időszakban a nagyobb mértékű alkohol fogyasztás, játékszenvedély.

A depressziós epizódok átlagosan 6-8 hónapig, a mániás epizódok átlagosan 4 hónapig tartanak.


Szorongásos zavarok


Pánik betegség


Akkor beszélünk pánik betegségről, ha visszatérő pánikrohamok jelentkeznek és tartós aggodalom alakul ki újabb roham jelentkezésétől, annak következményeitől (pl.: szívroham, megőrülés)

Genetikai háttér: 5-ször gyakrabban fordul elő pánikbetegek elsőfokú rokonai körében.

Pánikroham tünetei (minimum 4 tünet a következőkből): intenzív félelem, gyors szívdobogás, remegés, izzadás, légszomj, mellkasi nyomás, szédülés, ájulás érzés, hányinger, félelem az önkontroll elvesztésétől, halálfélelem, zsibbadás, hidegrázás vagy hevülés (kipirulás).

Különböző biológiai próbákkal (nátrium laktát infúzió, CO2 belégzés) objektíven kimutatható.

Agorafóbia: Félelem olyan helyektől ahonnan nehéz az elmenekülés pánikszerű tünetek, illetve pánikroham esetén (pl.: tömeg, moziban sor közepe, sorban állás, metró). Ezeket a helyeket az illető kerüli, vagy nagy mértékben szenved ezeken a helyeken, esetleg kísérővel mer csak oda menni.


Kényszerbetegség


Életkor: Férfiaknál általában 11-18 éves kor között, nőknél 20-24 éves korban, sokszor az első szülés után kezdődik.

Genetikai hajlam: igen fontos szerepe van.

A betegségre kényszergondolatok és/vagy kényszer cselekvések gyakori (naponta több mint 1 óra) jelentkezése jellemző.

Kényszergondolat: visszatérő, kellemetlen gondolat, késztetés mely szorongást, szenvedést okoz. A beteg tisztában van a gondolat irracionalitásával és próbálja elnyomni magában.

Leggyakrabban előforduló kényszergondolatok:

- fertőzéssel, piszokkal kapcsolatos
- szimmetriával, pontossággal kapcsolatos
- vallásos
- agresszív
- kételkedő
- sexuális

Kényszercselekvés: ismétlődő cselekvés (kézmosás, rendezgetés, ellenőrzés) vagy gondolati rituálék (számolás, imádkozás, szavak ismételgetése). A cselekvés célja a gondolatok által kiváltott szorongás mérséklése vagy valamilyen rettegett esemény elhárítása.

Leggyakrabban előforduló kényszercselekvések:

-tisztálkodás
-ellenőrzés
-gondolkodási rituálé
-ismétlés (pl.:olvasás)
-megszámolás
-imádkozás
-gyüjtögetés


Fóbiák

Specifikus fóbia


Életkor: legtöbbször gyermek vagy serdülőkorban kezdődik.

Akkor tekintjük betegségnek, ha túlzott, állandó félelem jelentkezik bizonyos dolgoktól, helyzetektől. A fóbia tárgya azonnali szorongást produkál.

A fóbia tárgya lehet:

-állat (pl.: rovar, egér)
-természeti környezet (pl.:víz, magasság)
-vér
-szituáció (pl.: lift, híd, repülés, zárt terek)

Szociális fóbia:

Életkor: általában 18 éves kor alatt kezdődik.

Körülírt formája a lámpaláz, de sok esetben a szociális szituációk többségében jelentkezik, olyan helyzetekben ahol az illető mások figyelmének lehet kitéve. (Pl.: társas helyzetek, nyilvános illemhely használat)
A félelem a kínos vagy megalázó helyzetektől intenzív szorongást eredményez. Az illető vagy elkerüli ezeket a helyzeteket vagy nagyon szenved ezekben a szituációkban.

Nagyon gyakori, hogy alkohollal vagy droghasználattal próbálják a szorongást elnyomni.


Generalizált szorongás


Vezető tünet a túlzott mértékű aggódás és szorongás, melyet az egyén nehezen tud kontrollálni. Az aggódás az élet minden területére tartósan kiterjed, jelentős életminőség romlást okozva. A betegek gyakran felismerik, hogy félelmük túlzott, de képtelenek ezt kontrollálni.
A tünetek általában lappangva, fokozatosan indulnak, majd súlyosbodnak. Sok beteg és környezete személyiségvonásnak tekinti az aggodalmaskodást és ezért nem fordul orvoshoz.

Pszichés tünetek: ingerlékenység, nyugtalanság, ellazulási képtelenség alvászavar (főként elalvási zavar és nyugtalan alvás), fáradékonyság, koncentrációs zavar
Testi tünetek: izomfeszülés érzése, izomfájdalmak (főleg háti és tarkótáji), fejfájás (leggyakrabban homlok- vagy tarkótáji), szapora szívverés, fokozott izzadás, szédülés, hasmenés, remegés, nehézlégzés, szájszárazság

Életkor: leggyakrabban 25 éves kor körül indul, de viszonylag gyakori gyermekkorban és időskorban is.

Kialakulás: Genetikai hajlam fontos szerepet játszik.

Terápia: relaxációs technikák, pszichoterápia, gyógyszeres kezelés.


Női pszichés zavarok


Posztpartum depresszió (szülés utáni depresszió):


A szülés utáni valódi depresszió, a szülések 10-15 százalékában fordul elő. Van, hogy a postpartum depresszió néhány nappal a szülés után megjelenik, de előfordulhat, hogy fokozatosan alakul csak ki. Gyakran 3-6 hónapig is eltart, de többnyire nem húzódik egy évnél tovább.

Tünetek:

- Nehézkesség, fáradtság, kimerültség
- Szomorúság, levertség, reménytelenség
- Étvágybeli és alvászavarok
- Gyenge koncentrációs képesség, zavartság
- Emlékezeti problémák
- A baba iránti túlzott aggódás
- Váratlan sírás, ingerlékenység
- Bűnösség, elégtelenség, értéktelenség érzése
- Megküzdési képtelenség
- A baba iránti közöny
- Félelem, hogy bánthatja a babát, vagy önmagát
- Félelem a kontrollvesztéstől és 'megőrüléstől'
- Eltúlzott örömök és mélypontok
- A szex iránti érdektelenség
- Álmatlanság
- Bizarr, különös gondolatok

Az anya szégyent, bűntudatot és elszigeteltséget érez.
Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akik korábbi szülés után is depresszióba estek, akik bipolásris depresszióra hajlamosak és mindazok, aki megszakították antidepresszáns kezelésüket, annak érdekben, hogy megóvják magzatukat az esetleges károsodástól.


Szorongásos zavart és/vagy pánikbetegség (szülés utáni kezdettel)


Tünetek:

- Erős szorongás és/vagy félelem
- Felgyorsult légzés
- Gyors szívverés, szívdobogás
- Halálfélelem
- Hő- vagy hideghullámok
- Mellkasi fájdalom vagy kellemetlenség érzés
- Reszketés
- Szédülés
- Álmatlanság
- Szökni akarás

kényszerbetegség (szülés utáni kezdettel)


Az anyáknak ekkor ijesztő gondolataik lehetnek, melyeket önmaguktól idegennek élnek meg. Ezek a gondolatok a betegség tünetei, hiszen olyanok, melyek megtörténtét az ember valójában sosem akarná. A korábban kényszerbetegséggel küzdő nők tünetei felerősödhetnek.

Tünetek:

- Ismétlődően betolakodó különös gondolatok (beleértve a baba vagy mások bántásának gondolatát)
- Kényszeres gondolatok (például súlyos betegségek elkapására irányulók)
- Elkerülő magatartás (például a baba elkerülése a zavaró gondolatok enyhítésének érdekében)
- Szorongás és/vagy depresszió
- Félelmek

Kialakulás: vannak biológiai, lelki és társadalmi gyökerei.

Lehetséges biológiai okok:

Néhány kutatás kimutatta, hogy a szülés utáni hirtelen öszrogén- és progreszteronszint csökkenés hangulati zavarokat okoz. A terhesség alatt e hormonok szintje jelentősen megnövekedett, a méhlepény leválása és távozása után azonban visszaesik az eredeti szintre. Ez a hirtelen csökkenés eredményezhet valamilyen kémiai egyensúlyzavart az agyban, ami a depresszióhoz köthető.
Más tanulmányok a szülés utáni hangulati zavarokat a tejtermelést serkentő hormon, a prolaktin változásaihoz kötik. Közvetlenül a szülés után a prolaktinszint alacsony, ám növekszik az első héten.

Szülés utáni pszichózis


Legszélsőségesebb esetben a szülés utáni hangulatváltozás veszélyes téveszmékkel (ezek közt a legrosszabb annak gondolata, hogy a baba valamiféleképpen torzak vagy elátkozottak), vagy hallucinációkkal (melyek erőszakos cselekedeteket hívhatnak elő) járhat.
A szülés utáni pszichózis a legsúlyosabb és a legritkább szülés utáni pszichés megbetegedés. 1000 szülő nőből egyet érint. Hirtelen jelentkezik, általában az első hét során, de a később, mint a hangulati zavarok. A postpartum pszichózis tünetei nagyon súlyosak, és a valósággal való kapcsolat elvesztésével járnak.

Tünetei lehetnek:

- Hallucinációk
- Téveszmék (gyakran vallásosak)
- Súlyos álmatlanság
- Öngyilkossági vagy gyilkossági gondolatok
- Bizarr érzések és viselkedés

A szülés utáni pszichózis súlyos vészhelyzetet jelent és azonnali orvosi kezelést tesz szükségessé

Praemenstruális szindróma


A menstruációt megelőző időszakban jelentkező fizikális és pszichés tüneteket premenstruális szindromának nevezzük. A tünetek általában 2-14 nappal korábban kezdődnek és a havi vérzés 1-2 napján múlnak el. Egy USA-ban végzett felmérés szerint a fogamzókorú nők 80-90%-ának vannak ilyen tünetei.
Orvosi értelemben vett betegségnek ennek a tünetcsoportnak a súlyos formáját a premenstruális dysphoriát tekintjük, melynek az előfordulása sokkal ritkább, a fogamzokorú nők kb. 5%-a.

Tünetek: irritabilitás, szorongás, nyomott hangulat, figyelemzavar, alvászavar, megváltozott étvágy (megkívánások), fejfájás, vizesedés, mellfeszülés.

Fontos megemlíteni, hogy vizsgálatok tanúsága szerint abban az esetben ha nem kezelik megfelelően a súlyosabb premenstruális tüneteket akkor nagyobb annak az esélye, hogy a későbbi hormonális változásokkor (szülés, klimax) pszichiátriai betegség alakul ki.

Terápia: Enyhébb tünetek esetén elegendő az életmód változtatás, hetente minimum 3 alkalommal ajánlott intenzíven sportolni. Segíthet a C, E és a B6 vitamin, valamint a magnézium és a kálcium szedése is. Súlyosabb panaszok esetén gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Menopausa utáni hangulati-szorongásos zavarok: Ebben az időszakban 30%-kal megnő a nők esélye major depresszió kialakulására, ami 60 év után visszaesik a 44 éves korig jellemző 7-8 %-ra.

Tic, Tourette szindroma


Tic: akarattól függetlenül jelentkező, gyors sztereotip mozgás (pl.:pislogás) vagy hangadás (pl.: krákogás, nyögés).
A tic naponta többször jelentkezhet, stressz fokozza, akarattal átmenetileg elnyomható, alvásban többnyire szünetel.

Előfordulhat átmeneti zavarként, de a krónikus forma is gyakori.

Gilles de la Tourette-szindróma: Egy évnél hosszabb ideig fennálló, mozgásos és hangadással járó tic-ek, melyek a felnőttkor elérése előtt kezdődnek.

Kialakulás: genetikai hajlam fontos szerepet játszik. A betegség egy csoportjában bakteriális fertőzés oki szerepe is valószínűsíthető.

A tünetek általában a serdülőkor után javulnak vagy megszünnek, de vannak felnőtkorra áthúzódó, tartós tünetekkel járó esetek is.

Terápia: Gyógyszeres terápia pszichoterápiával kombinálva.


A tapasztalatokKilátástalannak tűnő élethelyzetben kerestem meg a doktornőt. Nagyon sokat segített a nehéz időszak átvészelésében, köszönönm.”
L.T.


„Depresszióval küzdök már évek óta. Dolmányos doktornő segítségével sikerült sokat javítani az állapotomon.”
Kati


„A Doktornő figyelembe vette igényeimet, "bogaraimat". Együttműködött velem, partnerként kezelt, a barátságos légkörben könnyebb a gyógyulás.
Péter”


„Sokáig halogattam, hogy orvosi segítséget kérjek. Amikor végre rászántam magam, nehéz volt kiválasztani a megfelelő orvost, de most már látom, jól választottam.”Hivatásom fő célja a testi-lelki jóllét elérése, megőrzése, az életminőség javításaCopyrights © 2016 Terrasoft Alfa Kft. | Template by W3layouts
language="JavaScript" src="naplo.php?tipus=betegse">